Bart van Houben Worstenbrood: ‘Ik sta altijd aan’

Ze waren klaar voor de grand opening en toen ging alles dicht. Geen feestje voor de nieuwe Houben Worstenbrood aan de Willemstraat dus. “We móchten wel open voor afhaal en bezorging”, zegt eigenaar Bart Houben (43), die samen met zijn broer Lucas (39) de zaak runt. “Ik besloot het niet te doen. Na een super hectische tijd van verbouwen, verhuizen, nieuwe plannen maken en een pop-up winkel, kwam de lockdown heel ongelegen, maar tegelijkertijd ook als een geschenk: nu kon ik even noodgedwongen gas terug nemen. Ik ben een paar dagen naar zee gegaan.”

“Ik wil de Van Dobben van de worstenbroodjes worden”, antwoordt Bart op de vraag waarom hij alleen maar worstenbroodjes verkoopt. “Ik geloof in the one trick pony. Dat je maar één kunstje kunt, maar daar dan wel héél goed in bent. “Blijkbaar lukt dat aardig, want Houben Worstenbrood, met al die verschillende soorten, maten en smaken worstenbroodjes, is inmiddels een begrip in Brabant en ver daarbuiten. “Al gaat het daar wat trager”, zegt Bart. “Wat de boer niet kent hé. Wel logisch. Wij gaan hier ook niet op zoek naar Drentse koeken.”

Tekst loopt door onder de foto

Houben Worstenbrood
Bart in zijn zaak Foto: indebuurt

Er kan nog veel wél

Inmiddels is de bakkerij met lunchroom toch open voor take away.”De leveringen aan de horeca zijn natuurlijk weggevallen en op festivals hoeven we deze zomer ook niet te gaan staan met de foodtruck, zegt Bart. “Gelukkig is veel wél mogelijk. Met ons nieuwe initiatief Ikookaanjou kunnen mensen bij ons worstenbroodjes met een persoonlijke boodschap bestellen. Die leveren wij af bij familie, vrienden of anderen die iets liefs verdienen. Een schot in de roos, want ze worden massaal besteld. Inmiddels weten Eindhovenaren onze nieuwe zaak ook te vinden voor een worstenbroodje en een coffee to go. Gezellig is dat.”

Begonnen als kerstsnack

Opa Houben begon in 1935 met de brood- en banketbakkerij in Eersel. “De worstenbroodjes, een recept van mijn opa, maakten vanaf het begin deel uit van het assortiment”, zegt Bart. “Ze werden in die tijd alleen vooral met kerst besteld. In 1956 werd het pand aan de Hobbemastraat in Tongelre gebouwd en die zaak nam mijn vader begin jaren zeventig over. In 1997 verkocht hij de boel en verhuurde het pand.”

Tekst loopt door onder de foto

Houben Worstenbrood
Bart voor zijn zaak Foto: indebuurt

Genoeg werk

Bart en zijn broer Lucas groeiden op in de bakkerij. Bart: “Pa zei altijd: ‘Je mag doen wat je wilt als je maar zelf je geld verdient. Je mag overal gaan werken, maar hier is sowieso genoeg te doen. Vanaf mijn veertiende tot mijn twintigste ben ik de weekenden en vakanties in de zaak gaan werken. Ik begon met appels schillen, groeide door naar de banketbakkerij en toen ik op mijn 18e mijn rijbewijs haalde bracht ik bestellingen weg.”

Zelf bakken

Via de evenementenbranche rolde Bart uiteindelijk de concept- en productontwikkeling in. “In 2013 had ik opa’s worstenbroodjes gemaakt voor een event in Amsterdam. Daar was iemand van Eindhoven Airport die zei: ‘Die móeten wij op het vliegveld hebben.’ Ik huurde een pand en ben ze gaan bakken. We begonnen al snel te groeien. Toen in 2015 mijn vaders pand leeg kwam, ben ík erin gegaan. We verbouwden het en gingen leveren aan de Eindhovense horeca. Ook kwam de foodtruck erbij waarmee ik op festivals als Best Kept Secret, the Flying Dutch en de TT in Assen stond. Sinds 2017 run ik de zaak samen met mijn broer.”

Tekst loopt door onder de foto

Houben Worstenbrood
Houben Worstenbrood Foto: indebuurt

Moeilijk bij te houden

“Ik sta altijd aan”, zegt Bart. “Gooi er een kwartje in en er komen voor €2,50 aan ideeën uit. Mijn gedachten en ideeën gaan zo snel, dat het voor veel mensen moeilijk is om het bij te houden. Ik wil altijd vooruit. Soms nog voordat iets helemaal is afgewerkt, ben ik alweer met het volgende bezig.”

Rust pakken

“We hadden de nieuwe bakkerij verbouwd, waren naar de World Expo in Milaan geweest voor zes maanden en we hadden verschillende worstenbroodjes ontwikkeld waaronder het zalm worstenbroodje, samen met vishandel  Jan van As”, zegt Bart. “Ondertussen stonden we op  festivals, draaiden we een sterren pop-up en gingen de bestellingen en evenementen gewoon door. Toen begon de crisis en viel alles weg. Op dat moment besefte ik pas hoe ongelofelijk hard ik had lopen rennen en ik besloot mijn rust te pakken.”

Tekst loopt door onder de foto

Houben Worstenbrood
Houben Worstenbrood Foto: indebuurt

“Deze locatie is top”, zegt Bart. “Boven kunnen we bedrijfsfeesten, vergaderingen en mini festivals houden. We hebben een keuken voor worstenbroodjesworkshops én we zitten naast het Wilhelminaplein, dus met Carnaval en Koningsdag kunnen mensen binnenwaaien als ze naar de stad lopen. Uiteindelijk zou ik het liefst twintig van deze winkels door het hele land opzetten. Ik wil nóg meer nieuwe smaken worstenbroodjes bedenken en ik wil gaan exporteren naar Curacao. Ik bedenk wel weer iets voor de volgende halte. Zie je: mijn hoofd staat altijd aan. Vermoeiend soms, maar ook spannend. Je weet nooit wat er gaat gebeuren.”