Over ons
Brabants worstenbrood van Houben
Wa? Of je worstenbrood lust! Staat er in koeienletters boven de bakkerij van Houben in Eindhoven. Dat de Brabanders dit wel lusten, blijkt wel uit de 20.000 stuks die Bart Houben – de derde generatie bakker in zijn familie – hier dagelijks de deur uit ziet vliegen. Toen hij nog niet over het aanrecht kon kijken, leerde hij van zijn vader al het recept om ‘keilekker’ worstenbrood te maken.
Anders dan bij andere bakkers in Brabant zijn ze bij Houben gespecialiseerd in worstenbrood. In de toonbank liggen alleen de lange dunne broodjes met erin vers gehakt, niets anders. Naast de traditionele variant kun je kiezen uit verschillende soorten en maten, waaronder Mienekes, kleine worstenbroodjes. ‘Die zijn vernoemd naar mijn oma Mien, die ging daar vroeger altijd mee rond bij de borrel,’ vertelt Bart. De broodjes gaan sowieso ver terug in de tijd. Begin twintigste eeuw begon worstenbrood zijn opmars onder de rivieren. Tegenwoordig worden er per jaar in Nederland zo’n 25 miljoen worstenbroodjes gegeten.
Worstenbrood maken
In de bakkerij naast de winkel staan wel vier bakkers rondom een groot werkblad worstenbroodjes te vouwen en rollen. ‘De kunst is om ze gelijkmatig met twee handen te rollen,’ legt Bart uit. Als je maar met één hand rolt, krijg je de zogenoemde hondenbot: een worstenbroodje dat in het midden dunner is dan aan de zijkanten.’ Als de worstenbroodjes zijn gevormd, gaan ze vrij kort op hoge temperatuur de oven in. ‘Eenmaal uit de oven kun je het beste even tien minuten wachten met eten,’ tipt hij. ‘Dan worden ze lekker zacht.’ Je moet trouwens niet gek staan te kijken als in de eerste hap geen worst zit. ‘Dat is een kenmerk van een goed worstenbroodje. Het komt doordat brood rijst en gehakt krimpt als je het bakt.’
Mienekes maken? Halveer de hoeveelheden voor het deeg en de worst. Serveer de kleine worstenbroodjes bij de borrel.
Het recept van Houben worstenbrood
In dit recept houden we rekening met de bereiding van 10 worstenbroodjes. De bereidingstijd is ongeveer 45 minuten + 95 minuten wachttijd en nog eens 12 minuten oventijd.
Ingrediënten
- 40 g ongezouten
- roomboter
- 220 g bloem
- ½ tl suiker
- 1 tl gedroogde gist
- 100 ml volle melk
- 400 g half om half
- gehakt
- 1 el paneermeel
- 2 middelgrote eieren
- ½ tl nootmuskaat
- 1 tl zout
- ½ tl peper
Keukenspullen
- vershoudfolie
- bakpapier
- deegroller
- kwastje
De bereiding
- Breng de boter op kamertemperatuur. Doe de bloem, suiker, gist en melk in een kom. Kneed het deeg met de hand 3 minuten door. Voeg de boter in stukjes en ½ tl zout toe. Kneed het deeg nog 7 minuten door met je handen.
Tip: Voeg als het deeg te droog is wat extra melk of boter toe. Is het te plakkerig, dan moet je nog iets langer kneden - Verdeel het deeg in 10 porties. Rol het deeg tussen je handpalmen tot balletjes. Bestrooi een bakplaat met wat bloem. Leg de balletjes op de bakplaat. Dek af met vershoudfolie. Laat afgedekt op een tochtvrije plek 25 min. rijzen.
- Meng het gehakt, paneermeel, 1 ei, nootmuskaat, de rest van het zout en de peper in een kom. Verdeel het gehakt in 10 porties. Rol tot worstjes van 10-15 cm. Leg tot gebruik afgedekt in de koelkast.
- Rol elk balletje deeg met een deegroller uit tot een ovalen lapje dat iets groter is dan de lengte van de worstjes.
- Leg telkens een worstje in het midden van het stukje deeg. Vouw de korte kanten van het deeg naar binnen, de onderkant van het deeg naar boven tot halverwege het worstje en de bovenkant van het deeg tot over de helft van het worstje. Knijp de boven- en onderkant van het deeg met je duim en wijsvinger aan elkaar. Rol met twee vlakke handen het worstenbroodje egaal gelijk.
- Leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen. Verwarm na 30 minuten de oven voor op 230 ºC.
- Klop 1 ei met 1 el water los in een kommetje. Bestrijk de bovenkant van de worstenbroodjes met het eimengsel. Bak ze in het midden van de oven in ca. 12 min. goudbruin en gaar. Laat 10 min. rusten. Eet warm of koud.